Składniki: 1 1/3 kg chudej mielonej wołowiny cebula 800 g sosu pomidorowego 3 szkl wody 3 łyżki sproszkowanego chili 1 ½ łyżki kuminu ¾ łyżeczki oregano 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu łyżka soli 2 puszki czerwonej fasoli ¼ szkl mąki pszennej Sposób wykonania: Na rozgrzanej patelni przesmażyć mięso z posiekaną cebulą. Wówczas…
Tag: chili
Porady i Ciekawostki
Proste chilii
by Krzysztof Lorenc • • 0 Comments
Składniki: 45 dag mielonej wołowiny 1 szkl posiekanej cebuli 1 szkl posiekanego selera naciowego 1 ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli ¾ łyżeczki granulowanego czosnku 1 ½ łyżeczki sproszkowane chili ¾ łyżeczki oregano ¼ łyżeczki pieprzu 400 g sosu pomidorowego puszka przecieru pomidorowego 2 ½ szkl wody puszka czerwonej fasoli Sposób wykonania; Na rozgrzanej patelni…
Porady i Ciekawostki
Chili bezmięsne
by Edyta Ławniczak • • 0 Comments
Składniki: łyżka oliwy z oliwek 2 cebule łyżeczka kuminu ½ łyżeczki cynamonu 4 ząbki czosnku puszka pomidorów 1/3 szkl wody łyżka sosu tabasco sól szkl kaszy bul gur 500 g czerwonej fasoli z puszki Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekać cebulę, wówczas dodać kumin, cynamon oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać i wlać zalewę z…
Porady i Ciekawostki
Marynowane kiełki z fasoli
by Beta Golec • • 0 Comments
Składniki: 450 g kiełków z fasoli 2 czerwone chili 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 60 g ponikła 1 seler naciowy 3 łyżki octu z wina ryżowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku szczypta chińskiej przyprawy curry Sposób wykonania: Kiełki fasoli wymieszać z posiekanym chili, ponikało, papryką i selerem…
Porady i Ciekawostki
Bakłażany na ostro Tomka
by Tomasz Piotrowicz • • 0 Comments
Składniki: 450 g bakłażanów 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 2 ½ cm imbiru 1 cebula 1 czerwona chili 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoi sin ½ łyżeczki sosu chili 1 łyżka ciemnego brązowego cukru 1łyzka octu winnego 1 łyżeczka pieprzu 300 ml wywaru z warzyw Sposób wykonania:…