Składniki: ½ kg polędwiczek 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas osolić ją do smaku po czym dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem…
Tag: cebula
Porady i Ciekawostki
Duszone gicze cielęce
by Magdalena Trojan • • 0 Comments
Składniki: 4 małe gicze cielęce 3 łyżki tłuszczu 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 szkl bulionu warzywnego ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso natrzeć pieprzem oraz ziołami po czym obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek…
Porady i Ciekawostki
Mostek cielęcy z cebulowym farszem
by Henryk Bogusławski • • 0 Comments
Składniki: 1 mostek cielęcy 1 cebula 3 łyżki masła 1 jajko 3 łyżki bułki tartej ulubione zioła sól pieprz Sposób wykonania: Mięso odkroić od żeber, nie przecinając go do końca, tak aby powstała kieszeń. Oprószyć ją solą oraz pieprzem. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na części rozgrzanego masła. Wówczas dodać do niej żółtko, zioła i bułkę…
Porady i Ciekawostki
Sos jabłkowy słodzony miodem
by Kaja Sarna • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas osolić ją do smaku po czym dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie przetrzeć całość przez sito. Doprawić…
Porady i Ciekawostki
Kandyzowana cebula z miodem
by Dorota Cabaj • • 0 Comments
Składniki: ½ kg czerwonej cebuli ¼ szkl oliwy z oliwek 5 dag miodu ½ szkl octu winnego ¾ szkl czerwonego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę obrać i pokroić w półtalar ki, które oprószyć solą. Następnie dusić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy staną się szkliste dodać ocet winny, miód oraz pieprz i nadal…