Składniki: 1 ugotowany, duży burak ćwikłowy 5 plastrów ananasa konserwowego ½ szklanki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanych, dowolnych orzechów Sposób przyrządzenia: Buraka obrać, pokroić w kostkę. W podobną kostkę pokroić plastry ananas konserwowego. Orzechy wyprażyć na suchej patelni, posiekać. Śmietanę ubić mikserem. Na talerzyku skomponować sałatkę z przygotowanych składników.
Tag: burak
Barszcz Czewony
Barszcz czerwony z fasolą
by Angelika Markowska • • 0 Comments
Sałatki
Sałatka z pieczonych buraków, cebulki i orzechów
by Oskara • • 0 Comments
Składniki: 2 buraki 1 czerwona cebula ¼ szkl. natki pietruszki 3 łyżki oleju z orzechów laskowych 1 łyżka octu winnego 3 łyżki prażonych orzechów laskowych sól pieprz Sposób wykonania: Burki owinąć w folie aluminiową po czym wstawić je do piekarnia rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 1 godziny. Następnie buraki wyjąć, obrać i pokroić…
Zupy
Barszcz z gwiazdami
by lilka • • 0 Comments
Składniki: duży czerwony burak łyżeczka kminku 400 ml bulionu drobiowego sól 100 ml soku jabłkowego żółtka pieprz Przygotowanie: Wyszorowany burak gotować 40 minut w osolonej wodzie z kminkiem. Wyjąć, opłukać zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do bulionu i zagotować, a następnie zmiksować. Gruszkę pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Usunąć nasiona, a…