Składniki: 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 1 szkl posiekanych szalotek 1 szkl groszku strączkowego ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ szkl posiekanych liści kolendry kilka kropel sosu sojowego szczypta cukru Sposób wykonania: Na silnie rozgrzany olej wrzucić posiekane szalotki oraz groszek, szybki wymieszać i wlać bulion. Trzymać na średnim ogniu pod…
Tag: bulion warzywny
Listy
Pilaw z zielonego ryżu
by Waldek Falkowski • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki masła 2 szkl posiekanej cebuli 2 szkl ryżu ½ szkl posiekanej natki pietruszki, szczypiorku, kopru, estragonu 4 szkl bulionu warzywnego sól pieprz 1 liść laurowy Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej ryż i smażyć cały czas mieszając aż ryż się zarumieni. Następnie bulion zmiksować razem z…
Listy
Pikantne liście kapusty z rzepą
by Jan Zaborowski • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek liści kapusty 1 rzepa 1 cebula 1 papryczka chipotle 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szkl bulionu warzywnego Sposób wykonania; Na rozgrzaną oliwę wrzucić obraną rzepę pokrojoną w kostkę, posiekaną cebulę oraz chili. Trzymać na ogniu, aż cebula stanie się szklista, wówczas wrzucić pokrojone w cienkie paseczki liście kapusty.…
Listy
Duszona boćwina
by Szymon Kwaśniewski • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek boćwiny 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki 1 łyżka masła cząstki cytryny Sposób wykonania: Z boćwiny oddzielić liście od łodyg po czym pokroić łodygi na małe kawałki, które wrzucić do gorącego bulionu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu do miękkości.…
Listy
Zupa z muli Oli
by Ola Filipiak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg muli 1 butelka białego wytrawnego wina ½ l bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 cebula 1//2 łyżeczki oregano sól pieprz cukier Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion oraz wino i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość podgrzać po czym dodać zioła oraz dokładnie oczyszczone mule. Trzymać…