Składniki: 25 dkg łopatki wieprzowej 1 litr bulionu drobiowego 1 papryka 1 cebula ½ szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka masła 2 łyżeczki curry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę. Bulion doprowadzić do wrzenia. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim mięso. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć mięso do wrzącego bulionu. Paprykę…
Tag: bulion drobiowy
Drób
Galareta z drobiu
by Klaudia • • 0 Comments
Zupy
Gazpacho – zupa hiszpańska
by Lola • • 1 Comment
Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny – orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki. Skorzystaj ze sprawdzonego…
Zupy
Zupa krewetkowa pikantna
by dominikab • • 0 Comments
Składniki:
- 25 dkg całych krewetek
- 15 dkg pokrojonych w krążki kalmarów
- 1 litr mocnego bulionu drobiowego
- 1 łodyga pokrojonej palczatki cytrynowej
- 20 dkg pokrojonych pieczarek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki sosu z limonki
- 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- 1 ostra papryczka chili
- chili w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Zupy
Zupa cytrynowa
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 2 l bulionu drobiowego 2 szklanki drobno pokrojonego ugotowanego mięsa z kurczaka ½ szklanki soku z cytryny ½ szklanki długoziarnistego ryżu 1 starta na grubej tarce marchewka 4 żółtka jaj 1 cytryna posiekana zielenina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bulion z drobiu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sok z cytryn i przyprawy do smaku, a następnie…