Składniki: 4 brzoskwinie 1 szkl cukru 2 szkl wody 1 szkl wytrawnego wina brzoskwiniowego ¼ szkl kandyzowanego imbiru Sposób wykonania: Brzoskwinie blanszować około 1 minuty po czym je odcedzić, obrać i przekroić na połówki usuwając pestki. Następnie do rondelka wlać wino oraz wodę, dodać cukier i całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas włożyć brzoskwinie i wrzucić…
Tag: brzoskwinie
Listy
Brzoskwinie w spirytusie
by Teresa Kasprzyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców 1 szkl cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Ze szklanki wody i szklanki cukru przyrządzić syrop, wówczas dodać do niego brzoskwinie obrane ze skórki. Trzymać na ogniu przez kilka minut po czym pozostawić brzoskwinie w syropie na całą noc. Następnego dnia brzoskwinie odcedzić i ułożyć w słoikach a syrop ponownie zagotować…
Listy
Sałatka z melona, poziomek i brzoskwiń
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 1 melon 1 kubek poziomek 2 brzoskwinie 1 szkl śmietanki ½ szkl rumu 150 g cukru pudru Sposób wykonania: Obranego melona pokroić w kostkę, którą oprószyć cukrem i skropić rumem. Następnie dodać do melona poziomki oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość wymieszać, przełożyć do salaterki u udekorować śmietaną ubitą na sztywno z cukrem.
Listy
Pieczone nektarynki lub brzoskwinie z bitą śmietaną
by Ewelina Król • • 0 Comments
Składniki: 2 nektarynki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka rozpuszczonego masła bita śmietana Sposób przyrządzenia: Nektarynki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę. Nektarynki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową skórką do góry, posmarować roztopionym masłem, oprószyć brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż cukier się rozpuści…
Listy
Owocowy szaszłyk z grilla
by Krzysztof Pacia • • 0 Comments
Składniki: olej brzoskwinie, śliwki, nektarynki 1 banan 1 ananas cukier puder Sposób przyrządzenia: Śliwki, brzoskwinie i nektarynki pokroić na połówki, usunąć pestki. Banana obrać, pokroić w grube plastry. Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Na metalowe szpadki do szaszłyków nabijać naprzemiennie kawałki owoców, zrosić olejem. Piec na dobrze nagrzanym grillu około 5 minut obracając kilkakrotnie. Tak…