Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bób

Bób z koperkiem

Składniki: • 450 g świeżego bobu • 50 ml oliwy z oliwek • 2 posiekane cebule • 2 ząbki czosnku- obrane i posiekane • sok z ½ cytryny • 250 wywaru warzywnego • 2 łyżki posiekanego koperku • czubata łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie przez 2-4 minut cebule…

Bób po chłopsku

Składniki: – 0,5 kg bobu – 1 cebula – 1 kiszony ogórek – 1 pęczek koperku – 2 ząbki czosnku – 0,5 szklanki kwaśnej śmietany – 1 łyżka masła – sól, pieprz Sposób przygotowania: Bób opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować pod przykryciem około 15 minut., aż będzie miękki. Mrożony bób gotuje się około 5 minut krócej.…

Bób z boczkiem

Składniki: – 1 kg bobu, – 2 duże cebule, – 25 dkg chudego boczku  – 2-3 ząbki czosnku, – 30 dkg pieczarek, – sól, – pieprz, – majeranek, – koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania: Bób w połowie ugotwać w osolonej wodzie, jak zmieknie to zlać wode, na patelni podsmazyc cebule pokrojoną, pieczarki i boczek. Do tego dodac…

Bób

Powoli mija sezon truskawkowy, nadchodzi sezon „bobobrania” czyli bobu popularnego nie tylko w Polsce warzywa. Oto garść informacji wyszperanych w internecie. Bób – (nasiona jednorocznej rośliny z rodziny motylkowatych) uprawiany był już 2822 lat p.n.e. w Chinach. Roślinę tę znano również w starożytnej Grecji, Rzymie, Egipcie i innych krajach. Bób spożywał prorok Ezechiel i król…

Sałatka z jajek i bobu

Składniki: • 2 jajka • 1 puszka bobu (konserwowanego) • 1 pomidor • 1 cebula • 1/4 szklanki śmietany • 1 łyżeczka musztardy • koper • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo i obrać. Bób odcedzić i obrać z łupinek. Jajka i cebulę posiekać, posypać nimi bób. Pomidor pokroić w plasterki i…