Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bita śmietana

Chłodnik z owoców leśnych

Składniki; 60 dag. owoców leśnych /jagód, poziomek, malin/ cukier 4 łyżki bitej śmietany kremówki liście mięty lub melisy Przygotowanie: Jagody zalać taka ilością wrzątku , aby woda je tylko przykryła. Podgrzać do momentu , aż zaczną pękać i zestawić.  Połączyć z pozostałymi opłukanymi owocami, przetrzeć/kilka zostawić do dekoracji/. Przelać pozostałości owoców letnią przegotowaną woda. Uzupełnić…

„Gorący włoch”

To kolejny przepis od znajomego barmana z restauracji "Mariacka" z Gdańska. Składniki:• amaretto 50 ml• lekko podgrzana śmietanka 70 ml• bita śmietana 10g• czekolada w proszku do posypania Sposób przyrządzenia: Amaretto mieszamy z śmietanką i wlewamy do kieliszka na martini – w restauracji podają tego drinka w wydrążonym kokosie. Na górze robimy kleksa z bitej…

Tartuffo

Składniki:20 dag czekolady20 dag bitej śmietany10 dag margaryny5 łyżek cukru3 żółtkawiórki czekoladowe Sposób przyrządzenia:Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier i margarynę. Przestudzić. Do ciepłej masy dodać żółtka i śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki. Z masy formować kulki i obtaczać w posypce wiórków czekoladowych. Posypkę…

Banany w rumie z bitą śmietaną

Składniki:6 bananów2 łyżki rumu½ szklanki cukru2 łyżki dobrego masła1, 5 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:W rondlu rozgrzać masło, dodać cukier i rum, mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Banany obrać pokroić na kawałki, dodać do rondla i mieszając delikatnie podgrzewać 1 minutę. Śmietanę ubić na pianę. Na talerzyki deserowe wyłożyć ozdobnie śmietanę, a na środku…