Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: biszkopt

Biszkopt na szybko z konfiturami

Składniki: 5 jajek 200 g cukru pudru 1 szkl. mąki tortowej cukier waniliowy masło 5 łyżek konfitur domowych cukier puder ½ łyżeczki skórki startej Sposób wykonania: Jajka oraz cukier zmiksować po czym ubijać masę nad parą, gdy zgęstnieje zdjąć znad pary. Następnie dodać mąkę oraz cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej…

Biszkopt z orzechową masą

Składniki: gotowy bałt biszkoptowy 1 ½ szkl. cukru ¾ szkl. mleka kieliszek rumu 250 g orzechów laskowych Sposób wykonania: Cukier roztopić w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie się karmelizować wlać mleko i mieszać aż karmel się rozpuści. Gdy całość zgęstnieje wlać rum i wrzucić grubo posiekane orzechy. Trzymać jeszcze 2 minuty na ogniu po…

Biszkopt na śmietanie

Składniki: 2 szkl. mąki 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. śmietany Sposób wykonania: Żółtka  utrzeć z datkiem cukru. Gdy masa stanie się biała dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę wsypując stopniowo mąkę. Delikatnie połączyć. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około…

Piaskowy biszkopt

Składniki: mąka pszenna 1/2 szklanki mąka ziemniaczana 1/2 szklanki jajka 4 sztuki cukier 1 szklanka proszek do pieczenia 4 łyżki Sposób przyrządzenia: Białka należy ubić z cukrem, podczas ubijania dać szczyptę soli, następnie dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, które wcześniej zostały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy piec 30 minut w temperaturze 180…

Łatwy biszkopt

Składniki: jajka 6 sztuk mąka ziemniaczana 1/2 szklanki cukier 1 i 1/2 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki sól 1 szczypta Sposób przyrządzenia: Żółtka należy oddzielić od białek i dobrze utrzeć z cukrem. Z białek należy ubić sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli. Do żółtek dodać po kolei mąkę, proszek do pieczenia i ubite…