Składniki:
- 3 gotowe blaty biszkoptowe
- 250 g mrożonych wiśni
- krem cytrynowy do tortów
- 3 krople aromatu cytrynowego
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru
- ½ tabliczki czekolady
- listki melisy
Składniki:
Składniki: 2 gotowe blaty biszkoptowe 150 g cukru 1 szkl. mleka 5 łyżeczek żelatyny 400 g śliwek 200 g białego sera 1 ½ szkl. bitej śmietany 3 łyżki płynnego miodu wiórki czekoladowe Sposób wykonania: Cukier roztopić w rondelku, wówczas wlać mleko i podgrzać, aż karmel się roztopi po czym dodać wydrylowane śliwki. Trzymać na małym…
Składniki: gotowy podwójny blat biszkoptowy 3 żółtka 200 g cukru 2 kostki masła 500 g mrożonych truskawek cukier waniliowy Sposób wykonania: 1/3 szkl. wody wymieszać z cukrem i ugotować syrop na małym ogniu. W między czasie zmiksować truskawki. Następnie zmiksować żółtka po czym dodać do nich syrop i nie przerywając miksowania dodawać truskawki. Ciasta nasączać…
Składniki; 2 gotowe blaty biszkoptowe Krem: 2 szkl. mleka 3 płaskie łyżki maki 200 g masła 4 żółtka ¼ szkl. cukru 1/3 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 200 g bakalii Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtka razem z cukrem roztrzepać i dodać do…
Składniki: gotowy blat biszkoptowy 3 łyżki dżemu z wiśni 1 ½ szkl. słodkiej śmietanki 12% 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej kieliszek ajerkoniaku 250 g truskawek 100 g pistacji Sposób wykonania: Dżem podgrzać po czym posmarować nim blat ciasta. Następnie połowę śmietanki doprawić do smaku cukrem i zagotować, natomiast drugie pół wymieszać razem z…