Składniki na 8 porcji: • 1.5 kg białej kiełbasy • 1/2 butelki wina typu malaga • 2-3 listki laurowe • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu • 4-5 ziarenek ziela angielskiego • 3-4 goździki • łyżka oleju • 5-6 ziarenek zielonego pieprzu Wykonanie: Kiełbasę ułożyć w formie żaroodpornej, z wierzchu posmarować olejem. Zalać winem do wysokości 2/3…
Tag: biała kiełbasa
Wędliny
Biała kiełbasa po celestyńsku.
by Bahus • • 1 Comment
Skład: 50 dag białej kiełbasy, 20 dag pieczarek, 2 dag mąki, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag groszku konserwowego, natka pietruszki, tłuszcz, sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku. Sposób przyrządzenia: Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i podgrzewać przez 10 min. na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze ok. 90 stopni…
Wędliny
Biała kiełbas zapiekana.
by Bazylia • • 0 Comments
Skład: 1 kg białej kiełbasy (używam surowej, do tej parzonej nie mam zaufania) 2 cebule główka czosnku smalec (albo inny tłuszcz) Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i ciasno układamy w nim ponakłuwaną kiełbasę, obkładamy ją ząbkami czosnku i cebulą pokrojoną w krążki, wtykając je między kiełbasę i na wierzch. Wstawiamy do piekarnika (200 stopni)…
Wędliny
Biała kiełbasa w piwie.
by Daga • • 3 komentarze
Skład: 0,5kg białej kiełbasy 2 łyżki tłuszczu 1 cebula 1 łyżka białego octu winnego 1 szklanka piwa 1 łyżka mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki…