Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: biała czekolada

Sos z białej czekolady

Składniki: filiżanka cukru tabliczka białej czekolady op. cukru waniliowego łyżeczka masła Sposób wykonania: Cukier, kaka klo, cukier waniliowy oraz masło wrzucić do rondelka i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie trzymać na małym ogniu około 3 minut.

Borówki w białej czekoladzie

Składniki: 3 szkl. jagód borówki  amerykańskiej 6 łyżek jogurtu listki mięty tabliczka białej czekolady ¾ szkl. śmietanki Sposób wykonania: Dno pucharka polać łyżką jogurtu po czym ułożyć w nim borówki. Następnie czekoladę rozpuścić w śmietance podgrzewając całość na małym ogniu. Powstałą polewą polać jagody. Udekorować listkami melisy i podawać od razu po przygotowaniu.

Truskawki z białą czekoladą

Składniki: 50 dag mrożonych truskawek 4 okrągłe biszkopty 4 łyżki truskawkowego likieru 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki czekoladowych wiórków 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki Sposób wykonania: na dnie pucharków położyć po biszkopcie. Na biszkoptach rozłożyć truskawki , które skropić likierem i posypać cukrem pudrem. Następnie połamaną czekoladę razem ze śmietanka podgrzewać…

Ciasto brownies

Składniki 4 duże jajka 125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao 125 gram białej czekolady 250 gram masła 130 gram mąki 100 gram suszonej żurawiny szczypta soli Etapy przygotowania podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Formę smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki, czekolady rozpuszczamy osobno jedna z połową ilością masła i druga też. do każdej z rozpuszczonej…

Mus z białej czekolady

Składniki: 100 g białej czekolady 4 żółtka 40 g cukru 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny 1 łyżka cointreau 200 ml gęstej śmietany Sposób wykonania:Czekoladę włożyć do rondelka, który wstawić do garnka wypełnionego wodą i rozpuścić na ogniu.W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać czekoladę, żelatynę oraz cointreau.Całość dokładnie wymieszać, wówczas dodać ubitą…