Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Kiełki dobre na wszystko.

Wyszperane w internecie. Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego w kiełkach znajdują się substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe "zadatki" przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia. Do niedawna były kojarzone z kuchnią Dalekiego Wschodu. Na szczęście białawe, półprzezroczyste…

Fasolka szparagowa zapiekana.

Skład: 25 dag zielonej fasolki, 6 jaj na tward, 1 posiekana cebula, 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki masła, 2-3 łyżki mąki, sól, pieprz, natka pietruszki, 2 łyżki tartej bułki, Sposób przyrządzenia: Fasolkę wymyć, usunąć włókna i ogonki, pokroić w paski, włożyć do wrzątku, gotować, aż będzie prawie miękką Cebulę smażyć na rozgrzanym…

Smażone warzywa z grzybami Mun

(dla 3 osób) Składniki: – 100g krojonego bambusa, – 100g kiełków sojowych, – 100g kalafiora, – 100g fasolki szparagowej, – 8 grzybów Mun, – 1 czerwona papryka, -1 średnia marchewka, – 1 łyżka cukru, -1 łyżka sosu sojowego, -1 łyżka mąki ziemniaczanej, -1 łyżeczka oleju sezamowego, – 3 łyżki oleju do smażenia. Sposób przyrządzenia: Grzyby…

Kotlet z młodego bobu lub groszku

Skład: 500 g bobu lub groszku 1 posiekana cebula 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki pokrojonego koperku 50 g suszonych grzybów 2 łyżki tartej bułki 1 cytryna 200 ml śmietany sól, pieprz, mąka, jajko, tarta bułka do panierowania, tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć i ugotować. Wywar przecedzić. Ugotować bób, zdjąć skórkę i…

Brukselka duszona w śmietanie

Skład: 800 g brukselki 200 ml śmietany 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 suszone grzyby cukier sól pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, ugotować i drobno posiekać. Wywar przecedzić. Brukselkę obrać ze zwiędłych listków, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, dodać sól, szczyptę cukru i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Cebulę obrać,…