Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Bakłażan zapieczony z warzywami

Składniki: 6 bakłażanów 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki rozpuszczonego masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany ponacinać wzdłużnie, (nie rozcinać całkowicie) na plastry. Posolić, odstawić na sicie tak aby wytwarzający się sok mógł obciekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki, podobnie pokroić pomidory, przyprawić pieprzem. W nacięcia bakłażana wkładać pozostałe składniki…

Brukselka pychota

Składniki: 1 kg brukselki 1 szklanka mleka 2 łyżki  tartej bułki 1/3 kostki masła sól Sposób przyrządzenia: Brukselkę oczyścić z uszkodzonych listków, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka, odsączyć. Tartą bułkę zrumienić na maśle na złoty kolor, dodać brukselkę, dobrze wymieszać i gorącą podać na stół.

Zielone naleśniki

Składniki: Ciasto naleśnikowe : jajo mleko mąka szczypta soli pęczek natki pietruszki ( bez grubych łodyg ) Nadzienie do naleśników : 5-6 jaj ugotowanych na twardo cebula kulista trochę zielonej cebulki ( ale niekoniecznie ) sól , pieprz Sposób przyrządzenia: Do rozrobionego ciasta naleśnikowego dodać posiekaną drobno pietruszkę. Ciasto musi mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Usmażyć…

Placuszki z cukinii

Składniki: 2 średnie cukinie 2 cebule 3 jajka 1/2 szklanki posiekanego koperku 1/4 szklanki posiekanej pietruszki lub szczypiorku mąka olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owinąć w ściereczkę aby odsączyć wodę. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Do miski wbić jajka i roztrzepać. Dodać do…