Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bazylia

Spagetti ala Magda

Skład, sposób wykonania: Musi być sporo ziół, co tylko jest w domu, bez zastanawiania się czy pasuje czy nie. Najwięcej jest bazylii i czosnku (granulowanego o świeżym za chwile) podsmażam odrobinę łopatki, dorzucam zmiażdżony czosnek, cebule, pieczarki. do tego koncentrat pomidorowy, najlepiej przecier własnej roboty i dusze. Zioła dodaje wraz z koncentratem, nie na koniec!!…

Gotowanie couscous

Couscous jest doskonałym szybkim dodatkiem do potraw doskonale zastępującym kasze, ryż, makaron czy ziemniaki. Kolejną jego zaletą jest szybkość przygotowania, praktycznie w 5 minut można mieć gotowy. Jest wspaniałym daniem letnim wraz z sałatką i „czymś z grilla”

Składniki:

– 250 g couscous
– 2 szklanki wody
– 70 g masła
– oregano 2 większe szypty
– bazylia 2 większe szypty
– natka pietruszki
– kostka rosołowa
– ząbek czosnku
– sól i pieprz

Mozzarella z bazylia

Składniki: – opakowanie mozarelli – duży dojrzały pomidor – świerza bazylia – ocet balsamiczny – pieczywo Wykonanie: Okragly świeży (nie żólty) ser mozzarella pokroić w plastry, przekladąc plastrami pomidora i liśćmi swieżej bazylii na koniec wszystko skropić octem balsamicznym . Podawać z chrupkim pieczywem.