
Składniki:
• 3/4 kg cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 kg pomidorów
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 2 łodyżki bazylii
• sól, szczypta chili, pieprz

Składniki: • 4 kawałki szczupaka • kilka gałązek bazylii • sól, pieprz • olej • ćwiartki cytryny do ozdoby Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać z łusek, oprawić, umyć, pokroić w dzwonka. Kawałki szczupaka natrzeć olejem, posolić i popieprzyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, włożyć gałązki bazylii, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C…
Składniki: 40 dag spaghetti, garść listków bazylii, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag tartego ostrego sera owczego, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka masła, sól. Sposób przyrządzenia: Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno z czosnkiem i solą, która wpływa na utrzymanie świeżego, zielonego koloru. Przełożyć do moździerza,…
Składniki: • 1 lampka (od wina) wody • 1 lampka cukru, ma ważyć tyle, co lampka wody • 5-6 limonek otartych • kieliszek soku limonek • duży pęczek bazylii zmiażdżonej na puree Wykonanie: Wodę z cukrem zagotować w rondelku, wrzucić skórki i gotować 4 min. Zdjąć i ochłodzić. Dodać sok i puree z bazylii, wymieszać…
Składniki: 4 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 12,5 dag masła 1 bagietka pokrojona w kromki Sposób przyrządzenia: Zmiażdżony czosnek wymieszać z posiekaną bazylią i masłem, doprawić solą. Przygotowanym masłem posmarować bagietkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Posmarowane kromki położyć jedna na drugiej, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać ok. 15 min.