Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bazylia

Krewetki skampi z bazylią

Składniki: 12 krewetek 12 plastrów bekonu lub chudego boczku 24 listki bazylii oliwa z oliwek pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek skampi umyć, osuszyć. Obrać z chitynowych pancerzyków, lekko naciąć usunąć czarne jelito. Na każdym plastrze bekonu położyć dwa listki bazylii. Każdą krewetkę posmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem kajeńskim. Krewetki zawinąć…

Rotini w sosie pomidorowo bazylikowym

Składniki: 25 dkg makaronu rotini 3 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1/3 szklanki posiekanych listków bazylii ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 drobno pokrojony ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać pomidory i bazylię, dusić mieszając. Ugotować makaron w posolonej wodzie, czas gotowania podany jest na opakowaniu, makaron powinien być…

Pizza maślana

Sos
Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Conchilie w sosie pomidorowo-bazyliowym

► Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek, 60 dag świeżych przetartych pomidorów (lub obranych pomidorów z puszki), garść liści bazylii, 50 dag makaronu muszelki ► Sposób przygotowania:  Pomidorowy sos należy gotować tak, by osiągnął temperaturę wrzenia, ale jej nie przekroczył – wówczas uda się zachować aromat i naturalne właściwości składników. Najpierw podgrzewa się oliwę, następnie…