Składniki: 12 krewetek 12 plastrów bekonu lub chudego boczku 24 listki bazylii oliwa z oliwek pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek skampi umyć, osuszyć. Obrać z chitynowych pancerzyków, lekko naciąć usunąć czarne jelito. Na każdym plastrze bekonu położyć dwa listki bazylii. Każdą krewetkę posmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem kajeńskim. Krewetki zawinąć…
Tag: bazylia
Ryby
Tajskie curry z ryby
by Roman • • 0 Comments
Makarony
Rotini w sosie pomidorowo bazylikowym
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg makaronu rotini 3 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1/3 szklanki posiekanych listków bazylii ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 drobno pokrojony ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać pomidory i bazylię, dusić mieszając. Ugotować makaron w posolonej wodzie, czas gotowania podany jest na opakowaniu, makaron powinien być…
Pizza
Pizza maślana
by Teresa • • 0 Comments
Makarony
Conchilie w sosie pomidorowo-bazyliowym
by Bahus • • 0 Comments
► Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek, 60 dag świeżych przetartych pomidorów (lub obranych pomidorów z puszki), garść liści bazylii, 50 dag makaronu muszelki ► Sposób przygotowania: Pomidorowy sos należy gotować tak, by osiągnął temperaturę wrzenia, ale jej nie przekroczył – wówczas uda się zachować aromat i naturalne właściwości składników. Najpierw podgrzewa się oliwę, następnie…

