* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: filet z indyka – 360dkg rodzynki – 0,5dkg orzechy włoskie – 0,5dkg papryka świeża – 0,15dkg babka piaskowa – 0,8dkg sos cytrynowo-miodowy (miód – 80 g; cytryna 4 szt.; śmietana 36% – 200g) ryż dziki – 400 g buraczki drążone konserwowe mieszanka warzywna chinska – 240 g Sposób przyrządzenia:…
Tag: bakalie
Cielęcina
Cielęcina duszona z rodzynkami.
by Krystyna • • 0 Comments
Skład: cielęcina rodzynki wywar z mięsa cebula oliwa mąka sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć, osączyć, przyprawić. Zrumienić na oliwie ze wszystkich stron, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę posmażyć.Podlać wywarem z mięsa, dodać rodzynki. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać…
Ciasta
Pączki bakaliowe
by Krystyna • • 0 Comments
Skład:
- 3 pełne szklanki mąki
- 1/2szklanki cukru
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 5-6dkg drożdży
- 6 łyżek masła
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 jaja, skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rumu
- sól
- 1 l oleju do smażenia;
- cukier puder do posypania
Ciasta
Faworkowe „mrowisko”
by lilka • • 1 Comment
Przepis wg Pani Ireny Wiśniewskiej – warto skorzystać z takiego przepisu Składniki: – 5 jajek – 2,5 szklanki maki tortowej – kostka masła – 2 szklanki cukru – kostka margaryny – 5 dag płynnego miodu sztucznego – 20 dag rodzynek – 5 dag maku – olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbic do miski, roztrzepać. Dodać…