Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Faszerowany filet z indyka Darka*

* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: filet z indyka – 360dkg rodzynki – 0,5dkg orzechy włoskie – 0,5dkg papryka świeża – 0,15dkg babka piaskowa – 0,8dkg sos cytrynowo-miodowy (miód – 80 g; cytryna 4 szt.; śmietana 36% – 200g) ryż dziki – 400 g buraczki drążone konserwowe mieszanka warzywna chinska – 240 g Sposób przyrządzenia:…

Cielęcina duszona z rodzynkami.

Skład: cielęcina rodzynki wywar z mięsa cebula oliwa mąka sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć, osączyć, przyprawić. Zrumienić na oliwie ze wszystkich stron, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę posmażyć.Podlać wywarem z mięsa, dodać rodzynki. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać…

Pączki bakaliowe

Skład:

  • 3 pełne szklanki mąki
  • 1/2szklanki cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 5-6dkg drożdży
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 jaja, skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rumu
  • sól
  • 1 l oleju do smażenia;
  • cukier puder do posypania

Faworkowe „mrowisko”

Przepis wg Pani Ireny Wiśniewskiej – warto skorzystać z takiego przepisu Składniki: – 5 jajek – 2,5 szklanki maki tortowej – kostka masła – 2 szklanki cukru – kostka margaryny – 5 dag płynnego miodu sztucznego – 20 dag rodzynek – 5 dag maku – olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbic do miski, roztrzepać. Dodać…