Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: arbuz

Arbuz smażony

Składniki: 80 dkg miąższu arbuza mąka ziemniaczana białko jajka olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Z miąższu arbuza usunąć pestki, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Białko jajka ubić na pianę, wymieszać z mąką ziemniaczaną w takich proporcjach aby uzyskać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. W rondlu rozgrzać olej, każdy kawałek arbuza moczyć…

Arbuz w syropie

Składniki: 30 dkg arbuza 15 dkg cukru woda olejek waniliowy, cynamon mielony wg upodobań Sposób przyrządzenia: Pozbawiony pestek miąższ arbuza pokroić w kostkę, posypać cukrem ( 5 dkg ), odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić sok który się wydzielił. Mocno go schłodzić. Z pozostałego cukru i wody w takiej ilości aby ten cukier…

5 x arbuz

Arbuz wywodzi się z Afryki, obecnie uprawiany w wielu krajach, na różnych zamieszkanych kontynentach. Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy są, Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria i Węgry. W Polsce również wyhodowano odmianę odporną na niskie temperatury. Owoce to rzekome jagody, są jadalne, mają słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy,…