Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ananas

Ananasy w winnej galarecie

Składniki: puszka ananasów w syropie 2 op. galaretki cytrynowej 1 szkl. białego deserowego wina ½ łyżeczki esencji ananasowej sok z cytryny łyżka cukru dzbanuszek słodkiej śmietanki łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania: Ananasy odsączyć z zalewy do której dolać tyle wody aby powstało 2 ½ szkl. płynu, do którego dodać sok z cytryny, cukier, ino oraz…

Siekane ananasy w galarecie

Składniki: 2 puszki ananasów w zalewie łyżeczka esencji ananasowej sok z cytryny ¾ szkl. cukru 3 łyżeczki żelatyny ½ szkl białego rumu bita śmietana Sposób wykonania: Ananasy odsączyć z zalewy do której dodać 2 ½ szkl. wody, cukier oraz sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. Gdy cukier się ropusi zdjąć z ognia i dodać żelatynę…

Ananas schowany w galarecie

Składniki: 1 l słoik ananasów w cukrowej  zalewie sok z cytryny 3 łyżeczki żelatyny 1 szkl. białego deserowego wina bita śmietana cukier puder do posypania Sposób wykonania: Ananasy odsączyć z zalewy po czym do zalewy dodać sok z cytryny, przecedzić przez sito i dodać wino oraz tyle wody aby powstało 3 szklanki płynu. Doprowadzić do…

Ananasowy puszysty krem

Składniki: 2 ½ szkl mleka 4 łyżki cukru 2 żółtka łyżeczka masła op. cukru waniliowego łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 białka łyżeczka cukru do białek 4 krążki ananasów z puszki Sposób wykonania: Żółtka razem z 2 łyżkami cukru utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo obie mąki a potem wlewać stopniowo 1/2…

Deser z ananasami Waldka

Składniki: ananas z puszki 1 szkl jeżyn ¾ szkl wody 3 łyżki cukru ½ szkl. białego deserowego wina 3 goździki kawałek kory cynamonowej łyżeczka soku z cytryny skórka strata z cytryny Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia razem z winem, goździkami, sokiem i skórką z cytryny oraz korą cynamonową. Gdy cukier się ropusi zdjąć z…