Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ananasy w winnej galarecie

Składniki:

  • puszka ananasów w syropie
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • ½ łyżeczki esencji ananasowej
  • sok z cytryny
  • łyżka cukru
  • dzbanuszek słodkiej śmietanki
  • łyżeczka cukru waniliowego

    Sposób wykonania:
    Ananasy odsączyć z zalewy do której dolać tyle wody aby powstało 2 ½ szkl. płynu, do którego dodać sok z cytryny, cukier, ino oraz esencje ananasową.
    Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Gdy cukier się ropusi zdjąć z ognia i dodać galaretki, odstawić do ostygnięcia.
    Następnie salaterce na dnie ułożyć krążki ananasów i zalać je galaretką.
    Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Przed podaniem posypać cukrem waniliowym
    Wyjąć z salaterki tak jak babkę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *