Składniki:
-
- 2 duże owoce granatu
- 1,5 szklanki wódki
- 0,75 szklanki cukru
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
Składniki: ½ litra spirytusu ½ litra przegotowanej wody sok wyciśnięty z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 15 ziaren kardamonu Sposób przyrządzenia: Skórkę cytrynową i kardamon wrzucić do 1,5 l litrowego gąsiorka, wlać sok z cytryny spirytus i ¼ litra wody. Szczelnie zamknąć, odstawić na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsać naczyniem. Po 2…
Składniki: 15 dkg owoców kminku 2,5 dkg owoców kopru włoskiego 1,5 dkg owoców kolendry 1 dkg anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny 10 dkg cukru 50 ml wody 2,5 l wódki czystej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalać wódką na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsać naczyniem. Cukier wymieszać z wodą,…
Składniki: 1 kg jabłek ½ litra czystej wódki ½ litra Brendy ½ szklanki cukru ¾ szklanki wody Sposób przyrządzenia: Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie…
Składniki:50 ml mleka 10 ml malibu odrobina ajerkoniaku białe parasolki wysokie szklanki Sposób przyrządzenia:Mleko schłodzone wlać w szklankę, wlać ajerkoniak i wymieszać,do tego dodać malibu. Ozdobic parasolką i … smacznego 🙂