Składniki:
- 17 dkg mąki pszennej
- 4 dkg masła
- 4 dkg mleka
- 2 dkg śmietany
- 2 jajka
- 0,6 dkg cukru
- 0,2 dkg soli
Sposób przyrządzenia:
W mleku rozpuścić sól i cukier, dodać jajka, dokładnie wymieszać. Do połowy mąki dodać mleko z dodatkami, miękkie masło i śmietanę, bardzo dokładnie wymieszać, dodać pozostała mąkę, wrabiać ręcznie lub w mikserze aż ciasto będzie sprężyste i odstające od dłoni.
Blat kuchenny posypać mąką, rozwałkować na nim ciasto na grubość 2 do 3 mm.
Z tak przygotowanego ciasta wycinać odpowiednio duże, rozmiarem dostosowane do foremek, okręgi, ugniatając lekko palcami uformować ciasto wewnątrz formy. Aby ciasto nie „wstawało” podczas pieczenia wnętrze foremki wyłożonej ciastem nakrywamy papierem do pieczenia i wypełnimy grochem lub tp. sypkim produktem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni C przez 10 minut, schłodzić, wyjąć z formy. Tak przygotowane miseczki z ciasta służą do podawania sałatek, zakąsek gorących z mięsa, ryb, do podawania deserów i podobnych.