Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przecier pomidorowy Patrycji

Dziś przepis na domowy przecier pomidorowy. Bez chemii i konserwantów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, zup czy makaronów. Do jego wykonania potrzebujesz: pomidorów, oliwy z oliwek, odrobiny cukru oraz soli. 
 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka oliwy

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, wtedy łatwiej obiorą się ze skórki.
    Następnie pokroić je w kostkę i wrzucić do garnka.
    Podlać odrobiną oliwy i dusić do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sos.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na jednolity krem.
    Ponownie postawić garnek na ogniu i dusić około 1,5 godziny.
    Po tym czasie doprawić do smaku solą orz cukrem.
    Pozostawić jeszcze przez kilka minut na ogniu.
    Na koniec przełożyć przecier do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *