Składniki:
- 400 g mąki
- 10 g drożdży
- ½ szkl. mleka
- jajko
- łyżka masła
- ½ łyżeczki soli
- cukier
- mąką
- suszone ziarna kopru
Sposób wykonania:
- Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i ciepłym mlekiem.
Następnie do mąki dodać jajka, masło oraz sól.
Całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo zaczyn drożdżowy.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wówczas uformować z ciasta wałeczki, które zlepiać w kółka.
Gotować je we wrzącej wodzie około 5 minut.
Po tym czasie j odcedzić i ułożyć na blasze.
Oprószyć je suszonym koprem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec około 5 minut.
Po tym czasie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 10 minut.
Liczba porcji: 5