Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe paluszki z kminkiem

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • mleko
  • jajko
  • tłuszcz
  • kminek

Sposób wykonania:

  1. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka razem z cukrem.
    Masło posiekać razem z mąką po czym dodać drożdżowy rozczyn oraz sól.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
    Dla lepszego połączenia się składników można dodać odrobinę mleka.
    Z powstałego ciasta uformować wałeczki.
    Posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać kminkiem.
    Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *