Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g miałkiego cukru
- esencja waniliowa
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- masło
- mąka
Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać cynamon, skórkę z cytryny, esencję, cukier oraz proszek do pieczenia.
Całość wymieszać, wbić jajka i wlać oliwę.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ze sobą po czym przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie formować z ciasta długie wałki, które pokroić na 10 centymetrowe kawałki.
Następnie pozlepiać końce aby powstały precelki.
Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D