Składniki:
- jabłka 4 kg
- cukier 30 dag
- cynamon 2 łyżeczki
- goździki mielone 2 łyżeczki
- sok z cytryny 4 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:
Jabłka należy dokładnie, obrać i wykroić z nich gniazda nasienne. Obrane
jabłka należy pokroić na małe kawałki, skropić je sokiem z cytryny,
wrzucić do rondelka i podlać odrobiną wody( do 1/2 szklanki). Jabłka
należy dusić na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji musu, co
jakiś czas należy je mieszać, aby nie przywarły do dna. Pod koniec
prażenia należy dodać cukier, goździki i cynamon, wszystko dokładnie ze
sobą wymieszać i prażyć około 15 minut. Gorące jabłka należy przekładać
od razu do słoików, zakręcać i pasteryzować przez 10- 15 minut.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos