Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- litr bulionu
- ½ łyżeczki soli czosnkowej
- ½ łyżeczki pieprzu
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka mąki pszennej
- ¼ szkl wody
- 1 szkl mrożonego groszku
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę.
Wówczas dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę w ósemki.
Wlać bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie dodać mąkę wymieszaną z wodą.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
Na koniec zdjąć z ognia i dodać jeszcze groszek.