Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pory duszone ze śmietaną

Poszukujesz pomysłu na to co można przygotować z porów? Wypróbuj nasz przepis na pory duszone ze śmietaną. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: porów, śmietany, czosnku i masła. 
 

Składniki:

  • 6 porów
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl śmietany 22%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.
    Odchylać pojedyncze liście, aby piasek między nimi się wypłukał.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
    Podlać je odrobiną wody i gotować na małym ogniu do miękkości.
    Wówczas je odcedzić i ponownie wrzucić do garnka.
    Zalać je śmietaną i dodać jeszcze posiekany koperek oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i gotować przez kilka minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *