Nie ma to jak mielone kotleciki na obiad. Pyszne i sprawdzone. Dziś przygotowaliśmy kotleciki z mięsa cielęcego. Pozostałe składniki: bułka, mleko, jajko, przyprawy.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 mała bułka
- mleko
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- soli
- pieprz
- bułka tarta
- olej
Sposób wykonania:
-
Bułkę przełożyć do miski i zalać ją mlekiem.Odstawić na około 5 minut po czym odcisnąć ją z nadmiaru mleka.Bułkę przełożyć do mięsa mielonego.Dodać obraną cebule startą na tarce lub drobno posiekaną.Wbić jeszcze jajko i dodać sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wyrobić. Im dłużej wyrabiamy tym mięso jest lepsze.Z gotowej masy formować kotlety.Obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4