Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Pomidory z mozzarellą z domowym pesto. Lista składników: pomidory, mozzarella, bazylia, czosnek, oliwa z oliwek.
Składniki:
- kilka pomidorów
- tyle kul mozzarelli co pomidorów
- 1 pęczek bazylii
- 50 g parmezanu
- 50 g orzeszków pinii
- 70 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pomidory dokładnie umyć i pokroić na plastry.Mozzarellę pokroić na takiej samej grubości plastry co pomidory.Następnie ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli.Do blendera wrzucić listki bazylii.Dodać do nich starty parmezan.Wrzucić jeszcze orzeszki piniowe oraz obrane ząbki czosnku.Polać całość oliwą z oliwek.Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.Gotowym polać pomidory i mozzarellę.
Liczba porcji: 4