Składniki:
- 4 duże pomidory
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 1 łyżka majeranku
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 15 dkg żółtego sera goudy
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć, osączyć i ściąć wierzch na jednej trzeciej wysokości od góry, usunąć gniazda nasienne. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać mielone mięso, jajko i śmietanę. Wsypać majeranek i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ser Gouda pokroić w kostkę, wsypać do farszu i wymieszać. Pomidory napełnić farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 30 minut, udekorować listkami pietruszki. Podawać na gorąco.