Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory nadziewane mielonym mięsem

Składniki:

 

  • 4 duże  pomidory
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 15 dkg żółtego sera goudy
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

 

 

Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć, osączyć i ściąć wierzch na jednej trzeciej wysokości od góry, usunąć gniazda nasienne. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać mielone mięso, jajko i śmietanę. Wsypać majeranek i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ser Gouda pokroić w kostkę, wsypać do farszu i wymieszać. Pomidory napełnić farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 30 minut, udekorować listkami pietruszki. Podawać na gorąco.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *