Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidorowy chłodnik ze szczypiorkiem

 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • łyżeczka masła
  • ½ szkl. sherry
  • łyżka sosu tabasco
  • sól
  • pieprz
  • 2 szkl. jogurtu
  • pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

  1. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
    Dusić je około 20 minut.
    Po tym czasie przetrzeć je dokładnie przez sito.
    Wówczas dodać do nich sherry oraz tabasco i zalać całość jogurtem.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Schłodzić mocno w lodówce a przed podaniem posypać jeszcze posiekanym szczypiorkiem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *