Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki z rabarbarem

Składniki:

  • 1 ½ szkl. mąki
  • jajko
  • 3 surowe białka
  • łyżka cukru pudru
  • 1 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • 0,5 l rabarbaru(pokrojonego)
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

    Sposób wykonania:

    Jajko, białka, cukier, sól, mleko oraz drożdże ubić mikserem około 30 sekund po czym dodać mąkę oraz śmietanę i ubijać nadal do powstania puszystego ciasta.
    Wówczas dodać do niego rabarbar i dokładnie wymieszać.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe placuszki.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *