Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki z cukinii Nataszy

Pyszne chrupiące placuszki z cukinii. Wypróbuj nasz przepis. Do jego wykonania potrzebujesz: cukinii, marchewki, cebuli, jajka i oleju do smażenia. 
 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Marchewkę i cebule również obrać i zetrzeć.
    Warzywa wrzucić do miski.
    Wbić do nich jajko i dodać mąkę pszenną.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
    Z powstałej masy smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *