Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowe Brygidy

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na ciasto to idealnie trafiłeś. Dziś przepis na czekoladowe ciasto Brygidy. Przepis zawiera: gorzką czekoladę, jajka, mąkę, jogurt naturalny oraz masło. 
 

Składniki:

  • 60 g  gorzkiej czekolady
  • 115 g masła
  • ½ szkl oleju
  • 190 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½  szkl  jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 szkl cukinii 
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć miękkie masło i utrzeć go na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej.
    Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wbijać po jednym jajku.
    Mieszać przez chwilę po czym dodawać na przemian mąkę z jogurtem.
    Następnie wsypać kawę i kakao.
    Na sam koniec dodać jeszcze pokruszoną czekoladę oraz startą cukinię.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wierzch posypać jeszcze płatkami migdałowymi.
    Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *