Składniki:
- ½ kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szkl. mąki tortowej
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- tłuszcz
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze obie mąki i proszek do pieczenia.
Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Następnie obrane jabłka pokroić na cząstki i ułożyć je na cieście.
Posypać całość cukrem oraz cynamon.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.