Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 40 dkg szynki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, obrać, umyć, osączyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać i posiekać drobniutko, odstawić na chwilę i zlać nadmiar soku z ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki wielkości naleśników. Cebulę obrać, posiekać zeszklić na oleju, dodać pokrojoną szynkę i doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i gotować do miękkości. Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, osączoną kukurydzę i zasmażkę z masła i mąki. Warzywami napełnić placki. Każdy placek złożyć na pół i polać sosem.