Składniki:
- 3 szkl. mąki
- ½ szkl. cukru pudru
- 4 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 10 dag rodzynek
- tłuszcz do formy
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać mąkę i dokładnie wyrobić w trakcie dodając roztopiony tłuszcz.
Ciasto odstawić d wyrośnięcia po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzchu ułożyć rodzynki sparzone wrzątkiem, posypać je cukrem waniliowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.