Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z rodzynkami Anny

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 4 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynek
  • tłuszcz do formy
  • cukier waniliowy

Sposób wykonania:

  1. W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać mąkę i dokładnie wyrobić w trakcie dodając roztopiony tłuszcz.
    Ciasto odstawić d wyrośnięcia po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Na wierzchu ułożyć rodzynki sparzone wrzątkiem, posypać je cukrem waniliowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *