Składniki:
- 3 szkl. mąki
- ½ kostki masła
- 5 żółtek
- 1/3 szkl. cukru pudru
- ¾ szkl. mleka
- skórka starta z cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- jajko
- bakalie
Sposób wykonania:
- W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać mąkę oraz roztopiony tłuszcz.
Ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie 2/3 wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Wyłożyć warstwę bakalii i przykryć resztą ciasta.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Odstawić do wyrośniecie po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.