Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. mleka
- 5 dag drożdży
- ½ kostki masła
- ¾ szkl. cukru pudru
- ½ szkl. przecieru z jabłek
- 3 żółtka
- op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- jajko
- cukier
Sposób wykonania:
- Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki, przecieru z dyni oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać mąkę, roztopiony tłuszcz oraz przecier z jabłek.
Ponownie wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1godizny.