Składniki na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
- 150 ml ciepłej wody
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 250 g pomidorów
- 6 listków bazylii
- 90 g czarnych oliwek
- 1 cebula
- 60 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie ciasta:
Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
Z ciasta znów uformować kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.W między czasie sparzone pomidory obrać i rozdrobnić, ułożyć na cieście.
Pomidory posypać posiekaną bazylią, oliwkami, posiekaną cebulą, parmezanem i ponownie majerankiem.
Na samej górze posypać jeszcze kukurydzą i skropić całość oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 30 minut.