Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pilaw pomidorowy

Składniki:

pilaw8ri.png

  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kg pomidorów,
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżeczka roztartego tymianku lub oregano,
  • 2 szklanki ryżu.

Sposób przyrządzenia:
Ryż wypłukać i dokładnie osączyć. Olej wlać do rondla o grubym dnie, rozgrzać, wsypać posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, smażyć na złoty kolor. Dodać sparzone i obrane pomidory, przyprawić solą i pieprzem, włożyć pozostałe przyprawy, zamieszać, smażyć przez 3 min., rozgniatając pomidory widelcem, zmniejszyć płomień, dusić na bardzo małym ogniu 45 min, w razie potrzeby wlać trochę wody. Wsypać ryż (powinny być dwie szklanki sosu, w przeciwnym razie dolać wody). Zamieszać, po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć płomień, gotować 20 min. Podawać do mięs, drobiu i szaszłyków.

1 comment for “Pilaw pomidorowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *