Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pijany omlet z rodzynkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szklanki rodzynek
  • 30 dkg mąki
  • 400 ml mleka
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki Brendy
  • cukier puder
  • szczypta soli

    Sposób przyrządzenia:
    Rodzynki skropić Brendy i odstawić do napęcznienia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, szczyptą soli na pulchną masę. Dodawać na przemian mąkę i mleko, cały czas mieszając. Białka z 1 łyżką cukru ubić na sztywną pianę. Ciasto połączyć z pianą, ostrożnie wymieszać i dodać nasączone Brendy rodzynki. Usmażyć omlety, każdy omlet rozerwać na patelni za pomocą widelca na drobne kawałki. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *