Składniki:
- 6 jajek
- 4 łyżki cukru
- ½ szklanki rodzynek
- 30 dkg mąki
- 400 ml mleka
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki Brendy
- cukier puder
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki skropić Brendy i odstawić do napęcznienia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, szczyptą soli na pulchną masę. Dodawać na przemian mąkę i mleko, cały czas mieszając. Białka z 1 łyżką cukru ubić na sztywną pianę. Ciasto połączyć z pianą, ostrożnie wymieszać i dodać nasączone Brendy rodzynki. Usmażyć omlety, każdy omlet rozerwać na patelni za pomocą widelca na drobne kawałki. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni i posypać cukrem pudrem.