Składniki:
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 1 główka sałaty
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- ½ szklanki bulionu mięsnego
- mąka
- masło
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na suchej patelni wyprażyć orzechy, posiekać. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić. Sałatę umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć paprykę i sałatę, po kilku minutach dodać posiekane orzechy, przyprawić do smaku, wymieszać. Umyte i osuszone filety z kurczaka, przyprawić, obtoczyć w mące, usmażyć na maśle. Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem, obłożyć usmażoną sałatą i papryką, wstawić na kilka minut do piekarnika, dopiec polewając sosem.