Soczysta pierś z kurczaka w pysznym sosie pieczarkowym. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, pieczarek, czosnku i śmietany.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 300 g pieczarek
- ½ szkl gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić po czym oprószyć ją solą oraz pieprzem.Ułożyć je na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek i masłem .Lekko podsmażyć z obu stron.Wówczas filet z kurczaka odłożyć na bok a na tą samą patelnię wrzucić obrane pieczarki pokrojone na plasterki oraz posiekaną cebulę.Całość przesmażyć i ponownie włożyć mięso.Podlać całość śmietaną i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gotowy filet ułożyć na talerzu, polać obficie sosem pieczarkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 2