Ciasto
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
• sól do smaku
Farsz
Składniki:
• 30 dkg borowików
• 2 cebule
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby (same kapelusze) oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos, wyłożyć na sito. Obsączone grzyby i cebulkę drobno posiekać nożem, przyprawić, dodać natkę pietruszki, wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito. Na stolnicy uformować z niej kopczyk robiąc w nim wgłębienie. Do mąki dodajemy wrzątek i natychmiast dodajemy zimną wodę, sól. Początkowo mieszamy za pomocą łyżki, a potem, gdy nie jest już tak gorące dłońmi. Wstępnie wymieszane ciasto odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto tym razem do momentu aż przestanie się kleić do dłoni i będzie jedwabiście „gładkie” Z tak przygotowanego i rozwałkowanego na pożądaną grubość ciasta wycinamy używając szklanki koła, nakładamy farsz i starannie sklejamy brzegi. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną. Dodatek (tłuszcz, śmietanę…) pozostawiam Wam do wyboru.