Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z podrobami

 

Składniki:

  • 1 kg płucek, serca
  • 1 cebula
  • 5 dkg tłuszczu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • czerstwa bułka

     

    Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 5 dkg słoniny do polania pierogów

 

 

Sposób przyrządzenia;
Płucka umyć, cebulkę poobierać, pokroić w drobną kosteczkę i udusić na tłuszczu z małą ilością wody, dodać listek laurowy. Bułkę namoczyć w  wywarze z płucek. Cebulkę podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Płucka, odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulkę zemleć przez maszynkę, doprawić do smaku solą i pieprzem Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do mąki dodać  jajko, sól i podlać gorącą wodą zagnieść ciasto tak, żeby było nieco luźne. Rozwałkować. Wycinać szklanką krążki i napełnić mięsnym farszem, zlepić pierogi. Do wrzątku wrzucamy pierogi, wybieramy łyżką cedzakową. Słoninę kroimy w kosteczkę , podsmażamy i polewamy gotowe pierogi, wykładamy na talerze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *