Składniki:
- 1 kg płucek, serca
- 1 cebula
- 5 dkg tłuszczu
- liść laurowy
- sól, pieprz
- czerstwa bułka
Ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- sól
- 5 dkg słoniny do polania pierogów
Sposób przyrządzenia;
Płucka umyć, cebulkę poobierać, pokroić w drobną kosteczkę i udusić na tłuszczu z małą ilością wody, dodać listek laurowy. Bułkę namoczyć w wywarze z płucek. Cebulkę podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Płucka, odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulkę zemleć przez maszynkę, doprawić do smaku solą i pieprzem Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do mąki dodać jajko, sól i podlać gorącą wodą zagnieść ciasto tak, żeby było nieco luźne. Rozwałkować. Wycinać szklanką krążki i napełnić mięsnym farszem, zlepić pierogi. Do wrzątku wrzucamy pierogi, wybieramy łyżką cedzakową. Słoninę kroimy w kosteczkę , podsmażamy i polewamy gotowe pierogi, wykładamy na talerze.