Ciasto
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
• sól do smaku
Farsz
Składniki:
• 50 dkg filetów z kurczaka
• 50 dkg borowików lub podgrzybków
• 1/3 szklanki śmietany
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać grzyby, smażyć mieszając aż sos odparuje. Schłodzone grzyby posiekać nożem, dodać do mielonego mięsa, przyprawić, dodać śmietanę, wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito. Na stolnicy uformować z niej kopczyk robiąc w nim wgłębienie. Do mąki dodajemy wrzątek i natychmiast dodajemy zimną wodę, sól. Początkowo mieszamy za pomocą łyżki, a potem, gdy nie jest już tak gorące dłońmi. Wstępnie wymieszane ciasto odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto tym razem do momentu aż przestanie się kleić do dłoni i będzie jedwabiście „gładkie” Z tak przygotowanego i rozwałkowanego na pożądaną grubość ciasta wycinamy używając szklanki koła, nakładamy farsz i starannie sklejamy brzegi. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną. Dodatek (tłuszcz, śmietanę…) pozostawiam Wam do wyboru.